Een pakje blijdschap

Hoe vier je een leuk en relaxt Sinterklaasfeest als je zoons in staat zijn alle cadeautjes uit de zak in gemiddeld twee minuten te verorberen? Die vraag hield mij de afgelopen week nogal bezig, gezien voorgaande jaren en de staat van hun temperament. Zwager – opgegroeid met vier broers – kwam zondag met het verlossende antwoord: ‘Stapel de pakjes ergens zichtbaar op en vertel hoeveel cadeautjes ieder krijgt, dan weten ze precies waar ze aan toe zijn’. Briljant!

De eerste vijf minuten lopen dan ook tamelijk geruisloos. Zoons pakken om de beurt een pakje, hebben enige aandacht voor degene die het openmaakt en zeggen met een beetje aansporing nog iets wat klinkt als ‘dank u wel’.

Maar dan komt het pakje voor Tweede Zoon. Enigszins jaloers kijk ik naar het formaat van het cadeau. Wat heerlijk om zo’n enorm pak te krijgen in onwetendheid over de inhoud. Al snel stijgen juichkreten op. ‘Mam! Pap! Ik heb Jupiter! Ik heb Jupiter!’ De brandweerauto van Sam die al maanden op z’n verlanglijstje staat, ligt nu eindelijk in zijn armen. Of eigenlijk: springt op en neer in zijn armen. Ik kijk er vertederd naar. Geweldig om hem zo’n groot feest te kunnen bezorgen.

Ook zijn twee broers zijn blij. De opgestapelde pakjes zijn helemaal vergeten. Alle aandacht is voor Jupiter. ‘Hier ligt nog een pakje voor jou’, zeg ik tegen Oudste Zoon. Hij knikt, scheurt het open, kiepert het op tafel en pakt er een oude brandweerauto bij om met Jupiter mee te spelen. Zou er zoiets bestaan als cadeautjes-moeheid? Een verzadiging die op pakjesavond zijn hoogtepunt bereikt? En is dat erg, gezien de situatie van zo veel andere kinderen in de wereld? Ik weet het gewoon even niet.

Als we ’s avonds aan het puinruimen zijn, gaat boven stiekem nog een sirene af. ‘Gelukkig hè mam, dat Sinterklaas Jupiter precies bij mijn lijstje had geschreven’, zei zoon een paar minuten eerder nog. Echtgenoot en ik glimlachen naar elkaar. Dat ons hele gezin zó kan genieten van het feestje dat Tweede Zoon vandaag viert… Dát is pas een cadeau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *