Dansje op tafel

De tabula rasa in de hersentjes van Peuterzoon worden de laatste weken in rap tempo volgeschreven. Nog steeds parafraseert hij vol overgave de begintune van het Sinterklaasjournaal: ‘Dit is Sintelekaasjounaal met Dieweletje Blok’. Op tafel, met zelfbedachte danspasjes. Of staat hij met die kleine vingertjes op alle lichtknopjes te drukken, want ‘ik lichjes aansteken’.

Hoog tijd dus om na te denken wat we op weg naar Kerst nu eigelijk echt in die tweejarige hersentjes willen prenten. Die gedachte komt onverwacht boven als ik een vriendin enthousiast een boekje onder haar neus duw dat ik net in de boekhandel heb gevonden. Nog voordat ik mijn relaas over ‘op een leuke manier met oudste zoons naar Kerst toeleven’ heb afgerond, merk ik dat mijn enthousiasme niet echt wordt beantwoord. ‘Misschien is het een slechte smoes hoor’, zegt ze. ‘Maar omdat ons kind (met Down) daar toch niets van meekrijgt, begin ik er niet aan.’ Het boekje gaat weer in de tas.

‘De moeder van een klasgenootje vertelde dat haar kind helemaal idolaat is van Sinterklaas’, gaat ze verder. ‘Hij loopt alle Sint-feesten af. Dan denk ik: dat komt dus omdat jij hem zo idolaat máákt.’ Dat verhaaltje blijft hangen. Ook bij haar, want als we elkaar die avond opnieuw zien, zegt ze treffend: ‘Als die moeder haar zoon idolaat laat worden over Sinterklaas, dan kan ik mijn zoon idolaat maken over de geboorte van Jezus. Wat was de titel van dat boekje ook alweer?’

De volgende dag snel ik met Peuterzoon opnieuw naar de boekhandel. Terwijl hij zich buigt over de ark van Noach – op de een of andere manier krijgt hij het voor elkaar telkens een paard, kameel of varken mee naar huis te smokkelen – speur ik de tafels af naar een peuterproof kerstverhaal.

Die avond vertel ik zoon voor het eerst over ‘baby Jezus die geboren is omdat hij jou heel lief vindt’. Zoon is enthousiast. Over de koe, het schaap en de ezel in de stal. Hij ontdekt zelfs Sinterklaas (een herder). En soms wijst hij naar de baby: ‘Jezus geboren’. Ik hoop dat hij op een dag ook voor Hem een dansje op tafel maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *