Gebed tegen onrecht

Onze Vader in de hemel,

Uw Naam wordt geheiligd. Behalve door dhr. Duterte dan. Heeft U het nieuws van afgelopen weekend gevolgd? ‘Doen jullie je werk maar. Al verkracht je drie vrouwen, ik neem de schuld op mij’, zei deze man – president over zo’n honderd miljoen Filipijnen – tijdens een bijeenkomst waar hij militairen toesprak. De man die bescherming, veiligheid en vrede voor heel het volk op zijn to-do-lijst heeft staan, verwoest in zestien woorden het leven van honderden, zo niet duizenden vrouwen.

Uw koninkrijk kome. Misschien wilt U er wat vaart achter zetten. Al is het alleen al om het lot van deze vrouwen. Eerlijk gezegd snap ik het ook niet. U zegt dat U liefde bent. Dat U de dingen doet medewerken ten goede. Ja, voor hen die U liefhebben, maar Ú houdt toch van iedereen? Als er niets gebeurt zijn deze vrouwen (en meisjes) straks getraumatiseerd voor het leven. Verkracht omdat het van de baas mocht. Verminkt omdat… ja, waarom eigenlijk?

Uw wil geschiede. Maar wat is die wil van U dan eigenlijk? Onrecht, terwijl U rechtvaardig bent? Leed, terwijl U geneest? Sorry voor de frustratie. Ik weet dat U meelijdt. Dat U verdriet heeft om wat daar gebeurt. En toch gebeurt het! Waarom? Ik kom er niet uit.

Ik breng meteen onze drie mannen bij U, Heer. Ze hebben nog geen idee van lust, libido en testosteron. Geef hen toch nu al goede voorbeelden. Thuis en daarbuiten. Doorbreek destructieve rollen en patronen in man-vrouwverhoudingen, in relaties en tot op hoog niveau. Leer ons liever wijze woorden, respectvolle beelden, opbouwende gedachten en liefdevolle daden. En bescherm alstublieft waar dat nog ontbreekt.

Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *