Kampioenen

Hij is waarschijnlijk de enige in Nederland, maar duidelijk is Jongste Zoon in ieder geval: ,,Ikke kampioenen niet leuk! Kampioenen naa huis.”

Het begon met het kampioenschap van een plaatselijke voetbalclub. Luid joelend en springend op de nog hardere muziek kwamen ze in een vrachtwagen voorbij. Nu horen mensen niet in de laadruimte van een vrachtwagen, en al helemaal niet zo luidruchtig. Trillend als een rietje vloog Zoon dus in papa’s armen.

We hadden vrijdag dus voorbereid moeten zijn. Hoewel, wie had dit nu eigenlijk verwacht? Terwijl opa en oma beneden de eerste drie doelpunten aanschouwden, lagen zoons heerlijk op een oor. Bij doelpunt vier – en vijf – werd het de buurt binnen te krap en kwamen ze buiten hun adrenaline uiten. Jongste Zoon stond meteen rechtop in bed zijn mantra eindeloos te herhalen. ,,Ikke kampioenen niet leuk! Kampioenen naa huis.”

Oudste Zoon is – tot opluchting van zijn vader – wel gecharmeerd van de bal en stelde zijn broertje gerust. ,,Blempie, kampioenen feestvieren. Kampioenen leuk. Ja?” Jongste Zoon was onvermurwbaar en ging pas slapen toen papa en mama – eenmaal thuis – de doelpuntenserie met behulp van YouTube nog maar eens hadden uitgelegd.

Ook Bobbi bleek een geweldige hulp. Want ga je kind maar eens uitleggen hoe voetbal werkt. Wat is een wedstrijd? Een doelpunt? Scoren? Een elftal? Langs de lijn? De rust? De cup? De kampioenen zijn inmiddels helder. Maar voorlopig zingt alleen de rest van Nederland: ‘Hoera voor onze voetbalclub’.

Bobbi helpt Jongste Zoon het WK door.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *