Lieve Oudste Zoon

Daar sta je dan. Je rugzakje op je rug, je handjes in je jaszakken. Je gaat naar school, voor het eerst. Wat vind je het spannend! Minstens zo spannend als ik. Hebben we je voldoende voorbereid? Genoeg klaargestoomd voor de ‘grote boze wereld’? Kun je het aan? Word je geaccepteerd? Ik heb er vertrouwen in, maar toch…

Ik voel het loslaten. Net als die eerste keer, toen je net uit mijn buik kwam. Je papa knipte de navelstreng door en ik dacht: nu moet je het zelf doen. Je vond het moeilijk, die eerste paar weken. Net als ik. Tranen met tuiten huilde ik toen de kraamverzorgster de deur achter zich dichttrok. Ik dacht aan al die moeders met hun kinderschare, en ik zag al op tegen de verantwoordelijkheid voor jou alleen.

Maar wat ging het goed. En wat had – en heb!- ik een lol in het opvoeden van jou en de twee broertjes die je erbij kreeg. Ook dit hoort erbij, denk ik terwijl we samen je stoeltje zoeken. Je wil niet gaan zitten. ‘Ik vind het spannend’, zeg je steeds. Ik snap het, lieve Zoon. Die knoop, die voel ik ook.

Eenmaal thuis moet ik onophoudelijk aan je denken. Wat zal je doen? Hoe zal het gaan? Heb je lol? Kijk je het een beetje aan? Een paar uur later sta ik op je te wachten. In een rij, zo gaat dat op deze school. Je komt naar buiten, hoofd omhoog, een guitig lachje om je bekkie. Ik voel de waterlanders branden. Wat ben ik trots op jou!

Je eerste stappen in de schoolklas. Het begin van iets waar straks maar geen einde aan lijkt te komen. Je zal vriendjes krijgen, vriendinnetjes. Schoolreisjes, toetsen en spreekbeurten. Maar vanavond houd ik je eerst maar eens stevig vast en zingen we samen jouw favoriete liedje, maar nu in een nieuw perspectief: ‘Jezus is de goede Herder. Jezus, Hij is overal. Jezus is de goede Herder. Brengt jou veilig naar de stal.’

 

1 reactie op “Lieve Oudste Zoon

  1. Toos
    Op 28 oktober 2014 om 15:22 uur

    Mooi verwoord Es! Kleintjes worden groot, en moeders worden soms heel klein☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *