Mijn kleine zusje

Het is bijna negen jaar geleden, oudejaarsavond. Samen met mijn – toen nog – vriend, ouders en drie zusjes kijk ik naar het circus op tv. Opeens wordt het beeldscherm zwart. ,,Pa! Wat doe…”, begin ik nog. Maar dan zie ik de geëmotioneerde gezichten. ,,We moeten iets vertellen”, neemt mijn vader het woord. Onbewust houd ik mijn adem in. ,,Jullie krijgen een broertje of zusje.”

Ik moest eraan denken toen ik afgelopen weekend een vriendin sprak. Ze vertelde over haar broer: opa van kleinkinderen die net zo oud zijn als haar kroost. Bizar, dacht ik. Totdat ik op weg naar huis bedacht dat zusje (dat werd het dus) en ik over een jaar of twintig precies hetzelfde kan overkomen. Bizar.

Ook nu is onze relatie eigenlijk best raar. In plaats van samen theeleuten, spelen we winkeltje. Geen avondjes uit eten, maar logeerpartijtjes met patat. Vergeet de gedichten met surprises, wij hebben gewoon ‘de zak’. En niet eindeloos winkelen, maar naar de kinderboerderij of het zwembad. ‘Tante’ heeft dan net zoveel plezier als haar twee neefjes. Inderdaad, best wel een beetje bizar.

Nog zoiets is haar relatie met mijn man. Hij is eigenlijk haar grote broer, want ze kent ‘m sinds ze bestaat. Gek doen, stoeien, uitdagen. Tot ze naar bed moet, dan krijgt iedereen een zoen, behalve hij. Want jongens… bleh! Enkele uren later maakt ze het – onbewust – goed als manlief zijn schoonzus richting de sanitaire stop beweegt. Slaperig klemt ze zich aan hem vast om zich even later heerlijk te laten onderstoppen. Ehh… bizar.

Tegelijkertijd is ze ‘gewoon’ mijn lieve, kleine zusje. Een meisje dat geen hap door haar keel krijgt op pakjesavond, gek is van roze, geniet van wappen met haar zussen, stiekem verliefd is op een klasgenootje en het raar vindt dat hij geen grote zussen heeft die kunnen koken. Ik weet niet beter. Nou ja, behalve als ik een babysitter zoek en mijn ma m’n andere zussen al gestrikt heeft om op te passen. #bizar!

2 Reacties “Mijn kleine zusje

  1. Marja
    Op 6 december 2013 om 16:31 uur

    Mooi 🙂

  2. Bob van der Weide
    Op 8 december 2013 om 22:02 uur

    is wel bizar, maar je blijft er wel ( altijd ) jong van , en het verschil wordt steeds kleiner naarmate je ouder wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *