Spuiten en Slikken

Nog nooit zag ik in mijn leven een aflevering van Spuiten en Slikken (BNN). Daar ben ik veel te braaf voor. Manlief zou nu een mooi verhaal vertellen over de kleine versie van mijzelf die het grootste kattenkwaad in haar leven uithaalt: belletje lellen, om even later nogmaals aan te bellen en op te biechten dat ik het was. Zo braaf dus. Maar nu besluit mijn spuit-en-slik-bezwaren even opzij te zetten.

Ik las van de week een post op Facebook. Ze (lees: Tim Hofman) gaan op reis naar India ‘om te laten zien hoe daar op grote schaal geld wordt verdiend aan kinderprostitutie’, een thema dat mij bijzonder aangrijpt. Terwijl de minuten op tv zich aaneen rijgen, blijft de stapel was aan mijn rechterhand onaangeroerd. Verbazingwekkend afgrijselijk zijn de feiten, de beelden en de verhalen van de talloze minderjarige meisjes (en volwassen vrouwen) die op grote schaal worden misbruikt. Hoe is het mogelijk?

Natuurlijk blijft die vraag niet onbeantwoord: het gaat over het bijgeloof dat seks met een zo jong mogelijke (!) maagd je kan genezen van ziektes als hiv/aids. Over extreme armoede, wat ouders doet besluiten hun dochter(s) te verkopen. Over zieke patronen in hoofden van zieke – dat kan toch niet anders? – mannen. Maar wat zeggen de slachtoffertjes, zonder uitzondering…: ‘Het is mijn schuld’. Hoe is het mogelijk?

Lamgeslagen zak ik na 45 minuten achteruit op de bank. Mijn moederhart huilt. Wat nu? Hoe kan ik hier, duizenden kilometers verwijderd van deze hel, iets betekenen? Zou ik überhaupt het lef hebben? Tegelijkertijd ben ik dankbaar voor het veilige thuis dat ik als meisje heb gekregen. En voel ik strijdlust om de drie jongens onder onze hoede, op te voeden tot sterke mannen die zich actief bekommeren om het lot van zo veel vrouwen en meisjes in deze wereld.

Heer, beschermt U de vrouwen en meisjes in India, en over de gehele wereld. Geef krachtige leiders die een einde maken aan deze krankzinnigheid, maak hen sterk met Uw kracht. En zet ons, zet mij in waar het aankomt op gerechtigheid. Uw gerechtigheid. Amen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *