Stress op de pot

We hadden ‘m goed voorbereid. Uitentreuren zelfs. Eerst gaan we pannenkoeken eten, dan komt het vuurwerk en dan… ‘ik teecee plassen’, vulde Oudste Zoon naar tevredenheid van zijn vader en moeder aan. Op 1 januari was het dus zover: de nachtluier verdween in de prullenbak en de onderbroek deed zijn intrede. Zoon was blij – ‘Ik nu glote jongen’ – en onze verwachtingen hooggespannen.

Elk halfuur dirigeerden we zoon naar de wc. Tevergeefs, al na een uurtje ging het mis. Wijdbeens kwam hij aanlopen: ‘Ikke bloek plast’. Ach, alle begin is moeilijk, dus met hernieuwde moed – en (onder)broek – gingen we verder met ons om-het-half-uur-op-de-pot-regime. We lazen bobbi-boekjes, zongen liedjes, praatten over grote jongens en spoorden hem nog een keer aan het héél goed te proberen. Hij plaste, maar niet op de pot.

Tijd voor een wijziging van tactiek. ‘Als je op de wc plast, krijg je een snoepje’. Vijf minuten later stond hij bij ons: ‘ikke teecee plassen’. En ja hoor, zijn eerste luierloze plas. Trots als een pauw nam hij zijn snoepje in ontvangst en tijdens het eten van deze suikerbom introduceerde ik het 10-sticker-vel. Inderdaad, als hij tien keer op de wc plast, krijgt hij een beloning. Zoon vond het wel oké en speelde verder met z’n auto’s.

Een week later zijn de tien stickers nog steeds niet opgeplakt. ‘Ikke niet teecee, mama bloek schoonmaken’, is zijn argumentatie. En dus draait de wasmachine overuren, net als ons geduld.

Gelukkig is er hoop. Jongste Zoon ontpopt zich ondertussen namelijk als een echte wc-liefhebber en werpt zich elk half uur op als persoonlijke assistent van zijn broer. Hij doet de wc-deur open, de klep omhoog, kijkt op het potje toe hoe zijn broer zijn tijd uitzit en trekt vervolgens – geheel onnodig – door. Voor het badderen moet en zal hij zelfs even zijn plasje doen. Wie weet heb ik straks dus toch een zoon die zindelijk is, alleen niet de oudste…

 

2 Reacties “Stress op de pot

 1. hannah
  Op 6 januari 2014 om 23:21 uur

  Whahaha hillarisch!!!!!! Pracht verrhaal!!

 2. Sunta Veerkamp
  Op 13 januari 2014 om 15:34 uur

  Voor vele ouders een zeer herkenbare column! Misschien is de zindelijkheidsbootcamp iets voor je. Hierin lees je heel veel tips over hoe je je kindje kunt begeleiden naar zindelijkheid. Hierbij de link: http://www.succesvollemoeders.nl/je-kind-in-3-dagen-zindelijk-met-de-unieke-zindelijkheidsbootcamp/
  Succes met het zindelijk krijgen van je zoontje!
  Met vriendelijke groet, Sunta Veerkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *