Vanavond is van jou

 

Ik ga jou vertellen dat het anders kan

Ga met me mee naar hartje Amsterdam

We boeken een suite aan de overkant

Vanavond is van jou

Het is al de zoveelste dag dat Tweede Zoon dit lied keihard door de kamer schalt als ik mijn nieuwsgierigheid (of is het bezorgdheid) niet meer kan bedwingen. ‘Waar heb je dat lied vandaan?’ Zoon: ‘Gewoon.’ Ik: ‘Gewoon waar?’ Hij: ‘Nou, op school.’ Ik: ‘Niet van de juf.’ Hij, met opgetrokken wenkbrauwen: ‘Nee, van de kinderen natuurlijk.’

Ik knik.

‘Weet je ook wie het lied zingt?’ Hij: ‘Flemming natuurlijk.’ Ik: ‘En wie is Flemming natuurlijk?’ Hij rolt met zijn ogen. ‘Wéét je dat niet?’ Ik schud mijn hoofd. Zoon: ‘Flemming is gewoon Flemming.’

‘Oké, dan wil ik dat hele lied van Flemming weleens horen.’ Dat laat deze zoon zich geen tweede keer zeggen. Hij grist mijn telefoon van het aanrecht en nog geen minuut later schalt Amsterdam door de kamer, dit keer gezongen door de daadwerkelijke artiest. Een lekker deuntje, dat moet ik zoon nageven.

Als de laatste noot geklonken heeft ben ik weer benieuwd. ‘Weet je eigenlijk waar dit lied over gaat?’ Zoon: ‘Over Amsterdam.’ Ik grijns. ‘En de zin: vanavond is van jou?’ Hij haalt zijn schouders op. ‘Wat zal dat betekenen?’ Weer die schouders. ‘Wat denk je dat ze die avond gaan doen?’ Hij kraakt zijn hersenen. ‘Spelletjes spelen, ofzo?’

‘Het zal geen Regenwormen zijn.’ Zoon: ‘Nee? Wat dan?’ In het gesprek dat volgt betrekt het gezicht naast mij met de seconde. ‘Ieuw, dat wist ik echt niet.’ Ik lach. Zoiets dacht ik al.


“Snap je nu dat het wel verstandig is om te luisteren wát iemand zingt?” 

We luisteren verder. Alleen de Nederlandstalige nummers, de rest ‘boeit ‘m niks’. ‘Ik vind Flemming wel aardig’, zeg ik. Zoon: ‘Echt?’ Ik: ‘Maar snap je nu dat het wel verstandig is om te luisteren naar wát iemand zingt? Dan kun je bedenken of je zo’n lied wel echt wil luisteren en zingen.’ Hij knikt.

‘Ik zal die Flemming eens gaan volgen op Insta.’ Daar is zoon het roerend mee eens. En ik … voel me ineens een verschrikkelijk oude moeder die zojuist door haar 10-jarige gelukkig een klein beetje geüpdatet is.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *