Brussel

Het is 8.35 uur als ik m’n telefoon check. De NOS-app. Twitter. Een half uur eerder, op weg naar de trein, verbaasde ik mij al over het vele vliegverkeer in de lucht. Nu sta ik midden op Utrecht Centraal. ‘Op last van de politie, geen treinverkeer van en naar Amsterdam’ staat op de borden. Ik voel mij onbehaaglijk. Wat is er loos?

Tot aan de collegezaal, waar ik die ochtend werk, dompel ik mij onder in Brussel. Want dat is er loos. Journalistieke adrenaline en moederlijke bezorgdheid strijden om voorrang. Tot ik enkele uren later opnieuw op het centraal station sta. Gespannen. Alert. Zo snel mogelijk van trein A naar trein B. Nog vijftien minuten voor vertrek, maar voor mijn part kunnen we gaan.

Natuurlijk weet ik dat angst geen enkel doel dient. Maar toch. Ik wil thuiskomen. Man en kinderen zien en knuffelen. Met Oudste Zoon naar het paasconcert. Tweede Zoon voor het eerst naar de basisschool brengen. Peuterzoon zien genieten, op z’n piepkleine regenlaarsjes, voor het konijnenhok op de kinderboerderij.

Ik huil als ik even later dat shot op het journaal zie. Een jongetje, vluchteling. Sinds enkele dagen gevangen in een vluchtelingenkamp op Griekenland zodat mijn veiligheid gewaarborgd blijft. Hij houdt een bord omhoog. ‘Sorry for Belgium’.

Eenmaal thuis vertellen we zoons kort over boze mannen die veel mensen dood hebben gemaakt en bidden we samen. We zwijgen over het vliegveld, metrostations, vakantieland België en bommen als zoons zich beraden op een gepaste straf voor deze ‘boeven’.

Dan begint Oudste Zoon te zingen. Waarschijnlijk net geleerd op school. Zonder dat ‘ie het weet geeft hij woorden aan alles wat ik voel en met elkaar strijdt. Langzaam ontwaakt rust en vertrouwen. Want: ‘Omdat Hij leeft, ben ik niet bang voor morgen. Omdat Hij leeft, mijn angst is weg. Omdat Hij leeft, Hij is de toekomst. En het leven is, het leven waard, omdat Hij leeft.’ (Opwekking 47). 

3 Reacties “Brussel

 1. ilse
  Op 29 maart 2016 om 16:23 uur

  Deze zongen wij zondag in de kerk en raakte me ook zo enorm…. Ik heb er zelf een biblejournaling bij gemaakt… (mocht je hem willen bekijken… https://www.instagram.com/p/BDc9V27tDT9/?taken-by=uitmijnkeukentje ) En nu ik hem weer bij jou lees, krijg ik weer kippevel… …

  • admin
   Op 29 maart 2016 om 16:56 uur

   Wat gaaf! Dank voor het delen.

   • ilse
    Op 29 maart 2016 om 17:48 uur

    graag gedaan hoor … en vind het zo bijzonder dat hij via jouw blog dan ook weer bij mij terecht komt! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *